Canimus surdis: Sağırlar için şarkı

8 Kasım 2012 Perşembe

Felicific Calculus - Mutluluk Matematiği


Hayatta en hakiki mürşit olan ilime mutluluk hakkındaki fikrini sorduğumuzda, onun mutluluk kadranımızı çoktan belirlemiş olduğunu görüyoruz. Araştırmalara göre kafatasına yerleştirilen elektrotlarla beynin sol pre-frontal cortex’deki MR görüntüleriyle tespit edilen aktivasyonlar anlık mutluluk durumumuzu gösteriyor. Beynin sol pre-frontal bölgesi olumlu duygularla ilintili ve buradaki beyinsel aktiviteler +0.3 ile -0.3 arasındaki değerlerle ifade ediliyor.* -0,31 değeri mutluluk, +0,31 değeri ise mutsuzluk eşiğinin aşıldığı anlamına geliyor. Dalai Lama’nın Fransızca tercümanı olan Matthieu Richard’da ölçülen değer ise       -0,45 ! Yani, bilimsel olarak dünyanın en mutlu adamı ! Her ne kadar hayali bir Fellini kahramanı olsa da Steiner’da bu rakam anlaşılan dibe vurmuş olmalı. ( Bakınız Mutluluk Haddini Aşar mı ? )   

Mathieu Richard’ın haddini fazlasıyla aşmış mutluluk düzeyi kanıtlara ihtiyac duymayan anda varolmayı sağlayan bir ‘içsel mutluluk’tur. Mevlana’da, doğu bilgelerinde kendini bulan bu tanımda, mutluluk bilim tarafından belirlenen haddini aşsa da kişiyi özgürleştirir. Oysa Tocqueville’in tanımını yaptığı mutluluğu nesnelerde, göstergelerde ve konforda arayan, ses ve biçim tarafından yoldan çıkarılmış modern batı tüketim toplumlarında tıpkı Montaigne’in buyurduğu şekilde had aşılır ve “mutluluk” bir anda azaba dönüşür.   

Montaigne, batılı bakış açısından yüzde yüz haklıdır : Sakın ola +0,31’i aşmayın, mutluluğunuz azap olur ! Kafatasımızla 256 tane elektrotla yürüdüğünüzü düşünsenize.  
Zen bilgesi buna sadece gülümser ve şöyle der: Arayınca onu bulamazsınız !

Hiç yorum yok:

Bu Blogda Ara